دلایل مستهلک شدن صفحه کلاچ

کلاچ اجزایی از ماشین است که در زمان نیاز، ارتباط یک محور را با محور دیگر قطع یا وصل میکند و سرعت های آن دو محور را به یک سرعت واحد رسانده و باعث انتقال انرژی میگردد.

در مقاله انواع کلاچ و گیربکس به تعریف و توضیحات کامل در مورد کلاچ و گیربکس و انواع آنها پرداخته شده است. اما مجموعه ترمز ماشین سعی دارد در این مطلب توضیحات جامع و کاملی در مورد دلایل مستهلک شدن صفحه کلاچ ارائه دهد.

اکثر ما آگاهیم صفحه کلاچ نیز همچون لنت ترمز، تسمه ها، تایرها و... یکی از قطعات مصرفی در خودرو به حساب می آید. طول عمر مفید و معین، از جمله ویژگی این قطعات مصرفی میباشد. این در حالی است که عدم رعایت برخی نکات باعث میشود، این قطعات زودتر از زمان پیش بینی شده، فایده خود را از دست بدهند. صفحه کلاچ نیز از این قاعده مستثنی نیست؛ چراکه تعویض زود هنگام این قطعه هم موجب از دست رفتن زمان میگردد و هم از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه نمیباشد.

همانطور که اغلب ما میدانیم سیستم عملکرد کلاچ بر اساس اصطکاک است و مواد اصطکاکی بر روی صفحه کلاچ شبیه موادی است که در روی لنت های ترمز به کار گرفته میشود. مقدار کارکرد صفحه‌ کلاچ یا عمر ‌مفید آن بسته به نوع خودرو بین ۵۰ تا ۶۰ هزار کیلومتر میباشد. البته شایان ذکر است که این مقدار به سبک رانندگی (رانندگی پرشتاب، رانندگی در ترافیک، نیم کلاچ و...) و جنس صفحه‌ کلاچ و عوامل دیگری بستگی دارد.

 

دلایل مستهلک شدن صفحه کلاچ

یکی از اصلی ترین دلایل مستهلک شدن کلاچ، عادات بدی است که در رانندگی وجود دارد. این عادت ها علاوه بر استهلاک بالای کلاچ، موجب افزایش مصرف سوخت، کاهش بهره وری و کاهش شتاب خودرو میگردند. در ادامه این مطلب به معرفی عاداتی در رانندگی میپردازیم که باعث مستهلک شدن زودتر صفحه‌ کلاچ میشوند.

 

  • رانندگی با کلاچ

اکثر خودروها دارای پدال استراحت نمیباشند. به همین علت بعضی از رانندگان هنگام رانندگی پای چپ خود را به پدال کلاچ تکیه میدهند. این کار یک اشتباه کاملاً رایج است. پدال های تعبیه شده در خودروهای سواری بسیار سبک بوده و به همین علت کوچکترین وزن موجب درگیر شدن کلاچ میگردد و باعث ایجاد لغزش و در نتیجه سایش صفحه ‌کلاچ خواهد شد.

 

  • پایین بودن سرعت عمل در تعویض دنده

این مورد از جمله ایراداتی است که در بین رانندگان به ویژه کسایی که به تازگی رانندگی آموخته اند، بسیار رواج دارد. هنگامی که رانندگان تازه وارد اقدام به رانندگی میکنند، سرعت عمل آنها در تعویض دنده به شدت کند بوده و همین امر باعث میگردد ه مدت زمان پایین نگه داشتن کلاچ زیاد شود. شاید از نظر مخاطب این امر چندان اهمیتی در مستهلک شدن صفحه کلاچ نداشته باشد، اما تکرار این امر در طول پیمودن مسافت های چنیدن کیلومتری، عملاً موجب افزایش استهلاک صفحه‌ کلاچ میگردد.

 

  • شتاب گیری در زمان فشرده بودن پدال کلاچ

هنگامی که رانندگان پیش از رهاسازی کامل کلاچ، اقدام به شتاب گیری مینمایند، ترکیبی از شتاب،  بالا رفتن دور‌ موتور و در‌گیر نبودن کامل صفحه‌ کلاچ رخ میدهد. نتیجه این ترکیبات چیزی جز لغزش صفحه ‌کلاچ بر روی چرخ ‌طیار و گرمای بیش از حد و آسیب دیدن صفحه کلاچ نیست.

 

  • استفاده از دنده معکوس به منظور کاهش سرعت خودرو

گاهی اوقات برای نگه داشتن و کنترل سرعت خودرو، راهی جز معکوس کشیدن وجود ندارد. اما باید این نکته را به افرادی که از این روش برای کاهش سرعت خودرو استفاده میکنند، متذکر شویم که این تکنیک موجب افزایش فشار بر روی صفحه‌ کلاچ شده و در نتیجه کاهش طول عمر صفحه‌ کلاچ را به همراه خواهد داشت.

 

  • تعادل در کلاچ گیری

رعایت این مورد باید بیشتر در مواقع بالا رفتن از شیب ‌ها مورد توجه قرار گیرد. اکثر رانندگان در سطوح شیب ‌دار تمایل دارند تا با استفاده از کلاچ و دنده مانع از عقب رفتن خودرو در هنگام ایست کردن در سرابالایی شوند و یا با نیم ‌کلاچ گرفتن زیاد بر روی شیب‌ ها باعث افزایش بیش‌ از‌ حد دمای صفحه کلاچ میشوند. به این کار در اصطلاح صفحه سوزاندن یا صفحه چسباندن میگویند.

 

  • رها کردن سریع پدال کلاچ

همان گونه ‌که نگه ‌داشتن بیش از حد کلاچ موجب سایش و خرابی صفحه‌ کلاچ میگردد، رها کردن بسیار سریع آن نیز باعث ایجاد شوک و فشار بر موتور و سیستم انتقال‌ قدرت می‌ شود که با خود گرمای زیاد و سایش صفحه ‌کلاچ را به همراه خواهد داشت.

 

  • فشار پدال کلاچ در حالت توقف خودرو

مورد گفته شده بیشتر توسط رانندگانی اتفاق می افتد که خودروی دنده ای دارند. این رانندگان زمانیکه خودروی ‌شان متوقف است، همچنان پدال کلاچ را فشار میدهند، مانند هنگامیکه در ترافیک هستند و یا زمانیکه منتظر سبز شدن چراغ قرمز میباشند. نگه ‌داشتن کلاچ در زمان توقف باعث سایش صفحه کلاچ و موجب آسیب به بلبرینگ کلاچ و دوشاخ کلاچ  نیز میشود.

 

  • حمل بار اضافی

رانندگان حتماً باید به ظرفیت خودروی خود توجه نمایند؛ زیرا حمل بار اضافی باعث افزایش وزن و در نتیجه افزایش فشار بر روی موتور و سیستم انتقال قدرت خواهد شد.

 

 

خواندن 1553 دفعه
این مورد را ارزیابی کنید
(1 رای)

نظر دادن

از پر شدن تمامی موارد الزامی ستاره‌دار (*) اطمینان حاصل کنید. کد HTML مجاز نیست.

درباره ترمز ماشین

کارخانه تولیدی و صنعتی ترمز ماشین فعاليت خود را از سال 1350 آغاز و از سال 1357 بعد از تحقیقات مستمر، تولید آزمایشی خود را با پرس کردن لنت بر روی کفشک آغاز نمود.

تماس با ترمز ماشین

گالری تصاویر

آدرس ما

آدرس دفتر مرکزی: خیابان اکباتان، كوچه نفيسي، پاساژ توحيد، شماره 15

 

تلفن:  02133904509

          02133906326